DEBATT

Vanlig sex forutsetter fritt samtykke

DEBATT: Samtykke må være en grunnleggende forutsetning for all sex, og skal ikke ses på som en unødvendig byrde, men en essensiell del av en berikende seksuell praksis.

Publisert

Andreas Bjerke uttrykker bekymring i Minerva for at krav om aktivt samtykke for seksuell omgang kan gjøre vanlig sex straffbart. Bjerke gir inntrykk av at en reell samtykkelov vil legge en urimelig byrde på seksuelle relasjoner, mens den i realiteten har som formål å beskytte individets rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet.

Først og fremst må vi være klare over hva som faktisk skjer når vi nå ikke har en reell samtykkelov. Å ha samleie med en person som ikke gir uttrykk for samtykke, men som isteden gråter, rister på hodet, eller virker passiv og skremt, er ikke «vanlig sex». Det er voldtekt. Men dette er likevel ikke kriminalisert som voldtekt i Norge i dag.

Det er viktig å understreke at et krav om aktivt samtykke ikke kriminaliserer vanlig sex. Tvert imot, det handler om å skape en tydelig rettslig norm som klargjør hva som er klanderverdig og kriminalisert, og hva som er tillatt. Ved å kreve et tydelig, informert og aktivt samtykke sikrer vi at alle involverte parter er komfortable med de seksuelle handlingene som gjennomføres.

Også Straffelovrådet er tydelig på at dagens voldtektsbestemmelse ikke går langt nok i å verne retten til seksuell selvbestemmelse. Dette er en viktig og nødvendig erkjennelse. Straffelovrådet mener videre at det å ha samleie med en person som forholder seg passiv, enten fordi vedkommende «fryser til» i situasjonen, fordi hen er ruset, eller fordi hen er redd, ikke er klanderverdig nok til å straffes som voldtekt. Amnesty og andre har påpekt at retten til personlig integritet og seksuell selvbestemmelse tilsier at du ikke er seksuelt tilgjengelig før du har uttrykt et samtykke til sex. Dette kan gjøres gjennom ord, handling eller på andre måter.

Bevisbyrden endrer seg ikke med innføringen av en reell samtykkelov, men en reell samtykkelov legger ansvaret for å sikre samtykke over på personen som initierer sex, særlig i situasjoner der den andre parten forholder seg helt passiv.

Det er ingen grunn til å tro at dette vil problematisere vanlig sex eller seksuelle relasjoner nevneverdig. Om du er usikker på at den du ligger med faktisk har lyst til å ligge med deg, er det enkelt nok å bare spørre, sjekke inn. God kommunikasjon er et vidunderverktøy for å sikre en gjensidig deilig seksuell opplevelse for samtlige involverte uansett om det handler om hva du liker, hva du vil, eller om du vil det i utgangspunktet.

Manglende samtykke er det som skiller vanlig sex fra seksuelle overgrep. En reell ja-betyr-ja-samtykkelov vil tydeliggjøre dette. Den vil også sende et klart signal om at seksuell omgang uten samtykke ikke bare er skikkelig ugreit, men også ulovlig og kriminalisert som voldtekt. Dette vil styrke retten til selvbestemmelse over egen kropp og bidra til en sunnere seksuell kultur der kommunikasjon og respekt utgjør grunnlaget, og sikrer digg sex for de som ønsker det.

Det er ikke samtykkeloven som er problemet, men mangelen på den. Uten en klar samtykkelov forblir grensene for hva som er tillatt altfor uklare, noe som kan føre til at ofre for seksuelle overgrep aldri snakker om overgrepet de er utsatt for, ikke søker hjelp, ikke anmelder. Vi må arbeide for å sikre at samtykke er en grunnleggende forutsetning for all seksuell aktivitet, og dette skal ikke sees på som en unødvendig byrde, men som en essensiell del av en berikende seksuell praksis.

Powered by Labrador CMS