KOMMENTAR

North Sea Link legges i Suldalsvatnet.

Myndighetene må slutte å skjønnmale kablene

Når Statnett underspiller hvor stor eksporten fra Sør-Norge har vært i et kriseår, bidrar det til å undergrave tilliten til kraftsystemet.

Publisert Sist oppdatert

Du har hørt det sagt mange, mange ganger: Kablene trygger norsk forsyningssikkerhet.

Sist ble det sagt av statssekretær Andreas Bjelland Eriksen, i en debatt med Øystein Sjølie i Aftenposten, under overskriften «Kraftutveksling er viktig for norsk forsyningssikkerhet».

Det er fullt mulig å argumentere for at det er riktig over tid, særlig gitt de klima- og industriplanene norske politikere har signalisert. Svaret avhenger også av hvordan spørsmålet er stilt: Snakker vi om den pågående strømkrisen, eller om de neste ti årene? Hvilke kabler tenker vi på – alle kabler, eller de to siste, som er det kritikerne stort sett peker på? Sammenligner vi med en situasjon der de aldri var blitt bygget, eller med en situasjon der vi unilateralt bryter samarbeidet? Snakker vi om forsyningssikkerhet mot hydrologisk og annen naturlig variasjon i kraftproduksjonen, eller snakker vi om større trusler mot kraftsystemet, slik NVE-direktør Kjetil Lund nylig hintet nylig til i sitt forsvar for å stå sammen med våre nærmeste allierte i en alvorlig, sikkerhetspolitisk situasjon?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS