Arven etter Kåre Willoch

Kåre Willochs ledelse overskred det tradisjonelle skillet i norsk politikk og handlet om å forhindre at privilegerte grupper fikk ta seg til rette på bekostning av felleskapet

Publisert Sist oppdatert

I anledning Kåre Willochs 90-årsdag publiserer Minerva en tekst om Willochs lederskap og visjon for samfunnet. Teksten er ført i pennen av hans personlige rådgiver og tidligere Unge Høyre leder Terje Osmundsen og er først trykket i boken 2030 bevegelsen.. 

Det er selvsagt riktig som det har vært skrevet og sagt av mange, at Kåre Willochs regjeringstid var preget av ideer som mer frihet, økt personlig ansvar og bruk av markedet. Men det var noe mer som lå bak reformene som ble gjennomført under Kåre Willochs ledelse, en reformtenkning som overskrider det tradisjonelle skillet mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk. Hvis jeg skal oppsummere den viktigste arven fra Kåre Willochs regjeringstid, ville jeg sagt at det var arbeidet for å hindre at privilegerte grupper tar seg til rette på bekostning av fellesskapet.

Grunnlaget for at den såkalte Høyre-bølgen fikk stort og varig gjennomslag på 1980-tallet ble lagt på 1970-tallet, dels som en følge av og dels som en reaksjon på 1968-opprøret og den politiske radikaliseringen på 1970-tallet. La meg illustrere med eksempler fra min egen ungdomstid.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS