NYHET

I et sammendrag på 18 sider fremviser amerikansk etterretning hvordan de har arbeidet med å granske opphavet til SARS-CoV-2
I et sammendrag på 18 sider fremviser amerikansk etterretning hvordan de har arbeidet med å granske opphavet til SARS-CoV-2

USAs etterretning forblir delte i synet på virusopphavet

FBI er det eneste miljøet innen amerikansk etterretning som favoriserer hypotesen om en lablekkasje som årsak til pandemien.

Publisert

Fredag publiserte amerikansk etterretning et utvidet sammendrag fra granskningen av koronavirusets opphav, som ble bestilt av president Joe Biden i vår.

Rapporten inneholder ingen nye oppdaterte konklusjoner eller vurderinger av sannsynligheten for de ulike hypotesene om enten naturlig overføring eller et labuhell som årsak til pandemien. Disse vurderingene ble allerede gjort kjent gjennom et sammendrag på to sider publisert i august. I dette notatet ble det gjort kjent at ett av USAs etterretningsmiljøer anser laboratoriehypotesen som den mest sannsynlige og med moderat tiltro til vurderingen. New York Times har nå identifisert dette byrået som FBI.

De andre etterretningsmiljøene fremholder i stedet naturlig overføring som den best argumenterte hypotesen, men med lavere tiltro til vurderingen enn FBI, som har stilt seg bak labhypotesen. Enkelte av miljøene uttalte også at de ikke hadde tilstrekkelig med informasjon til å gjøre en vurdering i noen av retningene.

Det som fremkommer av ny informasjon i det utvidede sammendraget er i hovedsak hva slags informasjon de ulike etterretningsmiljøene har vektlagt i sine vurderinger, hvilket som i all hovedsak ser ut til å bygge på åpne kilder.

Miljøene som favoriserer laboratoriehypotesen vektlegger «akademiske artikler skrevet av ansatte på Wuhans virologiske institutt som indikerer at de forskere forskning på koronavirus under det som anses som utilstrekkelige biosikkerhetsforhold».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS