KOMMENTAR

Skal mer sosialdemokrati løse menns utfordringer?

Mannsutvalget legger opp til at flere offentlige utvalg, mer statlige midler og prosjektstillinger, trepartssamarbeid og enda lengre permisjon skal løse menns problemer.

Publisert

For noen dager siden etterlyste Kristine Heier rom for å være en stolt mann i Nettavisen. Dagens feminisme forsvarer kvinners rett til selvutfoldelse på en annen måte enn den gjør for menn, mente hun. Det var en interessant – og utenkt – tanke for meg. Jeg måtte teste det på mennene i mitt liv – de to største guttene mine som lever ut sin maskulinitet ute i verden, henholdsvis i England og Nord-Gudbrandsdalen. Ingen av dem kjente seg noe særlig igjen i problemet, men de lovte å si ifra dersom de skulle komme i en situasjon der de ikke lenger kunne være stolte av sin mannlighet.

Nå er en empiri bestående av to unge menn selvsagt bevis hverken på at problemet finnes eller ikke finnes. Det kan godt hende at Heier har rett – teksten var i hvert fall delt hyppig i mitt ekkokammer på Facebook, dog av noe eldre menn. Kanskje det er de som kjente seg igjen, kanskje det er de som føler at de ikke har rom for å være stolte av sitt kjønn? Menn som pusher 60 og 70? 

Jeg vet ikke, jeg er jo en stolt kvinne – og det er ikke vanskelig å være en stolt kvinne i dagens samfunn, som Heier poengterte. Men mye tyder i hvert fall på at denne følelsen finnes hos en del menn. Og selv om den følelsen kanskje ikke er den helt direkte problembeskrivelsen for Mannsutvalget, som ble nedsatt sommeren 2022 og leverte sin rapport denne uken, tror jeg likevel den er et bakteppe: Den har bidratt til at vi nå snakker om menns utfordringer på en annen måte enn før, og at mannsproblemet endelig ble beæret med en Norsk Offentlig Utredning, den høyeste æresbevisning et norsk problem kan få.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS