KOMMENTAR

Lenge har man trodd at den 1200 år gamle steinene fortalte om myter krig og plyndring, men nye forskning viser at vikingene i stedet led av klimaangst

1200 år med klimaangst

Tidligere trodde svenske forskere at runene på den 1200 år gamle Rökstenen fortalte om krig og plyndring, men nyere forskning viser at vikingene i stedet var opptatt av noe helt annet.

Publisert Sist oppdatert

Den svenske tenåringsjenta Greta Thunbergs skolestreik for klima har løftet svensk klimaangst opp på den internasjonale arenaen. I løpet av 2019 har hun reist verden rundt, kun ernært ved frysetørkede pakker med veganretter, for å inspirere verdens ledere til å gjøre mer for å løse klimautfordringene. For sitt engasjement har hun blant annet blitt belønnet gjennom en nominasjon til Nobels Fredspris, og ved å bli utnevnt til Person of the year i Time magazine.

Men nå viser nyere svensk forskning at Thunberg slettes ikke er den første svensken med klimaangst som setter spor etter seg.

Inntil nylig har svenske historikere antatt at runene på Rökstenen, som er Sveriges mest kjente runestein, har referert til plyndring og krigerske bragder. Men takket være et tverrfaglig forskningsprosjekt, kan en ny fortolkning nå publiseres.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS