Når klimamålene ryker, men verden består

Boken «Kollaps» skiller seg fra annen klimalitteratur ved at den fornekter pessimisme.

Publisert Sist oppdatert

Mens stortingspolitikerne og statsrådene våre ennå debatterer bensinavgifter og innovasjonspenger som klimatiltak, har en rekke akademikere fra ulike fagdisipliner –  humaniora og naturvitenskap – skrevet bok om de grunnleggende endringene klimakrisen vil forårsake. Essaysamlingen Kollaps – På randen av fremtiden, redigert av Peter Bjerregaard og Kyrre Kverndokk, inneholder femten tekster om hvordan hele verden står overfor en grunnleggende omveltning uten sidestykke i årene som kommer – og hvordan vi skal forholde oss til det.

Professor i biologi ved Universitet i Oslo Dag O. Hessen og professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen ved samme universitet er blant de mer kjente forfatterne i samlingen. Men en rekke mindre kjente akademikere har også levert sine bidrag. Alle essayistene definerer begrepet kollaps i videre forstand, for så å anvende begrepet i en sammenheng der artsutryddelse, artstap og klimaendringer inngår.

Det mest interessante eksempelet finner vi i Dag O. Hessens essay Liv av død – Katastrofer som evolusjonær kraft. Hessen viser til forskjellen mellom samfunnsomveltninger i historien, slik som den industrielle revolusjonen og omveltninger i naturen, slik som den kambriske eksplosjonen for 540 millioner år siden. Forskjellen er at de politiske og industrielle omveltningene vi har opplevet i historien, for eksempel de marxistiske revolusjonene, omfattet en tredjepart av verden. Klimaendringene vil ramme hele verden, uten unntak.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS