SPALTIST
Energikrise kan være like ille som klimakrise
En interessant debatt mellom økonomiprofessor Bård Harstad og tiltaksskeptiker Bjørn Lomborg antyder noen svar på et viktig spørsmål: Hvis olje er så ille, hvorfor fortsetter vi å utvinne det?
I fjor utga den amerikanske journalisten David Wallace-Wells boken Den ubeboelige planeten. Her skildrer han en meget dyster fremtid. Selv om Wallace-Wells neppe mener at jorden blir ubeboelig helt bokstavelig, vil klimaendringene uvegerlig gjøre den til et langt mindre hyggelig sted for oss mennesker. Selv om vi klarer å begrense oppvarmingen til 2 grader, vil havet, ifølge Wallace-Wells, stige med 6 meter i løpet av de neste århundrene. Hetebølger vil drepe titusenvis av mennesker. Enda mer alvorlig blir avlingssviktene som følger av endret nedbørsmønster. Hungersnød, kriger og flyktningebølger blir uunngåelige.
Det er ikke godt å si hvor mange som deler disse fremtidsvyene, men boken er anmeldt eller omtalt i minst 10 norske aviser. Få, om noen, av journalistene har påpekt en eneste feil i boken. I stedet blir den brukt som dokumentasjon på hvor alvorlig klimatrusselen er. Politikere fra de fleste partier fremhever også at klimaendringene er vår tids største utfordring. For eksempel advarte Oslo Høyre i valgkampen om at vi får Hunger Games i Oslo om ti år hvis vi ikke løser klimakrisen. Den anerkjente biologen Dag O. Hessen skriver i Verden på vippepunktet at en oppvarming på 5 grader vil ta livet av de aller fleste mennesker. Det er nok en utbredt oppfatning at en global oppvarming på 2–4 grader innebærer enorme, kanskje eksistensielle, problemer for menneskeheten.
En skeptisk miljøverner
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her