KORTE NYHETER

Universitetet i Oxford lar statue av kolonialist stå

Statuen av Cecil Rhodes ble vedtatt fjernet etter Black Lives Matter-demonstrasjonene i fjor sommer. Nå hevder ledelsen prosessen vil koste for mye.

Publisert

En statue av den britiske politikeren, finansmannen og imperialisten Cecil Rhodes ved Universitetet i Oxford var blant de mange landemerker som aktivister krevde fjernet under fjorårets Black Lives Matter-demonstrasjoner i kjøvannet av drapet på George Floyd.

Rhodes opparbeidet seg en betydelig formue på gruvedrift på diamanter i Sør-Afrika i slutten av 1800-tallet. I 1890 sto selskapet hans De Beers Mining for 90 prosent av verdens diamantproduksjon. Rhodes var utdannet ved Oxfords Oriel College, som arvet en stor pengesum etter at han døde. Pengene ble til Rhodes Scholarship, en stipendordning som tillater studenter fra rundt om i verden å studere ved universitetet. Statuen av Rhodes befinner seg på Oriel College.

Aktivister forklarte at de ønsket statuen fjernet fordi Rhodes representerte hvitt overherredømme og var gjennomsyret av kolonialisme og rasisme. Den britiske kolonien Sør-Rhodesia i dagens Zimbabwe var oppkalt etter ham. Ledelsen ved Oriel College stemte i 2020 for å fjerne statuen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS