Partiet Rødt: Både en millenaristisk sekt og et populistisk folkeparti.

– eller hvordan partiet Rødt har klart å foreta en dialektisk syntese mellom det som for oss andre ser ut som uforsonlige motsetninger.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan ordet sekt skal defineres er omstridt. Særlig hvis man har ambisjoner om å gi en «ekte» eller «egentlig» definisjon. I utgangspunktet brukes termen om religiøse bevegelser, som omtales som sekter hvis de bryter ut av en hovedreligion, og etablerer seg ved hjelp av strenge opptakskrav og forsvar mot forfølgelse, kombinert med en manikeisk dualistisk inndeling av verden i de absolutt gode og de absolutt onde. Ordet kan komme fra et latinsk ord for å følge, eller å skjære av.

Men som vi vet blir dette en relativ definisjon. De første kristne var en sekt som brøt ut fra vanlig jødedom, slik også essenerne gjorde. Men så ble kristendommen hovedreligion i Romerriket. I et moderne og svært tolerant Norge har vi imidlertid knapt behov for begrepet. Alle skal med. Staten deler ut penger til alle religiøse samfunn.

Snarere er det slik at omtale av en religiøs bevegelse som sekt blir oppfattet som krenkende. En gang kalte vi Smiths Venner for en sekt. Ikke i dag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS