KOMMENTAR

Den store koronabølgen kommer etter vaksinen

Det er tvilsomt om smitteverndisiplinen holder etter at sårbare grupper er vaksinert. Er vi villig til å risikere mer enn 1000 koronasyke på intensivbehandling til sommeren?

Publisert Sist oppdatert

Vasksinasjonen er i gang. Vi håper nå at en stor andel av risikogruppene – folk over 65 år og enkelte yngre med visse typer underliggende tilstander – bli kunne være vaksinert før påske. Men vaksinasjonen skaper nye dilemmaer for samfunnet, som vil måtte bli et viktig tema for offentlig debatt på nyåret: Hva skjer når risikogruppene er vaksinert?

Rundt en million mennesker er enten over 65 år eller tilhører andre risikogrupper. I tillegg vil en del helsepersonell havne tidlig i vaksinekøen, for å sikre at helsevesenet ikke lammes av sydom og karantener ved økende smitte. Det er omtrent så langt de vaksinene vi hittil har avtaler om, rekker.

Det vil da fortsatt kunne ta flere måneder før resten av befolkningen er vaksinert. Samtidig vil det bli vanskeligere å opprettholde smittevernsdisiplin: I tillegg til generelt økende tiltakstretthet vil en viktig motivasjon for disiplin i dag – frykt for å bringe smitte til eldre og sårbare – forsvinne. Resultatet vil plausibelt kunne være at den store koronabølgen kommer til Norge nettopp når første del av vaksinasjonen nærmer seg slutten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS