KULTUR

«A Dove Has Spread Her Wings and Asks for Peace» Marija Prymatsjenko (1982)

Kunst, kulturarv og krigsforbrytelser

Et historisk museum nordvest for Kyiv er brent ned etter de siste dagenes russiske invasjon av Ukraina. Med det er krigens første kjente kulturminne tapt og en del av landets kulturarv borte for alltid.

Publisert

Vi kjenner alle Adornos spørsmål om hvorvidt man kan lage kunst etter krig. Men hva med kunstens rolle under krig? Og kan egentlig destruksjon av kunst brukes som et aktivt grep i krigføring?

Ivankov-museet i Kyiv-provinsen ble grunnlagt i 1980 som et regionalt museum med fokus på historie og lokalhistorie. Blant annet har museet viet to utstillingsdeler til andre verdenskrig og til Tsjernobyl-ulykken, grunnet dets geografiske nærhet til den fraflyttede spøkelsesbyen Pripjat. Men det er den moderne delen av museets samling som har fått oppmerksomhet etter brannen denne uken. For museet var også hjem til verk av den avdøde folkekunstneren Marija Prymatsjenko. Hele 25 av hennes bilder skal ha gått tapt i flammene. På Twitter hevdes det at lokalbefolkningen klarte å redde noen av verkene, noe som forteller en hel del om kunstens betydning, selv i så prekære situasjoner som ukrainerne nå befinner seg i.

Et fargerike av fabeldyr og folk

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS