Almedalen i Visby 20140701 och Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, talar med en jublande anhängarskara främst samtidigt som den bakre delen av publiken demonstrativt vände sig bort och ropade protester mot rasism. Foto: News Øresund - Johan Wessman © News Øresund(CC BY 3.0)   Detta verk av News Øresund är licensierat under en Creative Commons Erkännande 3.0 Unported-licens (CC BY 3.0). Bilden får fritt publiceras under förutsättning att källa anges (Foto: News Øresund + fotografnamn). The picture can be used freely under the prerequisite that the source is given . News Øresund, Malmö, Sweden. www.newsoresund.org. News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som ingår i projektet Øresund Media Platform som drivs av Øresundsinstituttet i partnerskap med Lunds universitet och Roskilde Universitet och med delfinansiering från EU (Interreg IV A Öresund) och 14 regionala; icke kommersiella aktörer.

Kan man tilgi et politisk parti?

Kanskje er det ingen tilfeldighet at det er nettopp Kristdemokraterna som først strekker ut en hånd til Sverigedemokraterna.

Publisert Sist oppdatert

Sverigedemokraterna er Sveriges tredje største parti etter Socialdemokraterna och Moderaterna. I høstens riksdagsvalg fikk de 17,5 prosent av stemmene, og representerer dermed mer enn en sjettedel av Sveriges befolkning. Partiet er dermed en betydelig maktfaktor i svensk politikk – men ikke på den måten man kanskje skulle tro.

Sverigedemokraterna har nemlig vanskelig for å gjennomføre sin politikk, ettersom de øvrige partiene ikke vil samarbeide med dem. Likevel sitter Sverigedemokraterna på makten: Hele det politiske spillet kretser rundt dem. De øvrige partiene er oppslukt av hvordan de skal forholde seg til Sverigedemokraterna, så oppslukt at de forsømmer sin egen politikk, forhandler bort sin egen ideologi, og går bort fra sine egne tidligere standpunkter.

Resultatet er at Liberalerna og Centerpartiet, som gikk til valg på å avsette Stefan Löfven, er støttepartier for en regjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet, som på sin side styrer på bakgrunn av en politisk avtale som inneholder det meste av det de gikk til valg mot. Et sted i bakgrunnen lurer også Vänsterpartiet, men det er uklart hvilken rolle de egentlig har, siden Liberalerna og Centerpartiet hevder de ikke skal ha noen innflytelse, mens enkel matematikk i Riksdagen forteller at det må de likevel ha. Det som likevel er klart, er at (heller ikke) de vil ha noe med Sverigedemokraterna å gjøre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS