KULTUR

Sverre Bjertnæs: Kyss 2 (2020-2021). Olje på lerret, 135x 105 cm. Privat eie.

Intimt om avstand

Under pandemien er vi blitt påtvunget en større nærhet til vår innerste krets, og frarøvet avstanden vi ofte søker til det dagligdagse liv. Kunstneren Sverre Bjertnæs viser hvordan kunstinstitusjonene fremdeles kan være et sted der publikum føler seg sett.

Publisert

Sverre Bjertnæs kommer hjem med sin største separatutstilling i Trondheim på nesten to årtier. Utstillingen var egentlig planlagt i fjor. Med utsettelsen dukket et nytt tema opp. Resultatet er Avstand, en intens og intim utstilling om pandemiens psykologi, om nærhet i avstandens tid, om avstand til nærheten, avstanden mellom kunstner og verk, og det nære forholdet som kan utvikle seg mellom betrakter og bilde.

Utstillingen fyller begge etasjene på Trondheim Kunsthall og består av nye verk: Mest maleri, i et spenn fra store massive lerret til serier med små verk, men også en treskulptur laget av kryssfinèr, to mindre og et massivt relieff i bronse, og et liggende hode i sten.

Alle verkene utviser en maktdemonstrasjon over materialet. «Din neste» er en to og en halv meter høy skulptur som beveger seg i surrealistisk utseende organiske former oppover, lag på lag med kryssfinèr slipt ned til den blankeste overflate. Det er ingenting opphøyd, vakkert eller verdig med materialet i seg selv, men gjennom Bjertnæs visjon er det likevel dette det fremstår som.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS