Globalisten knuste populisten

Macron vant en enda større seier i natt enn ventet. Men det er tvilsomt om han får med seg franskmennene, inkludert gatas parlament, på nødvendige reformer.

Publisert Sist oppdatert

Emmanuel Macrons knusende seier over Le Pen i natt – han fikk mer enn 66 prosent av stemmene, burde begrave den historien norsk presse har fortalt en stund, om høyrepopulister som ”fosser frem”, og som jeg har kritisert gjentatte ganger. Men som jeg skrev i min Medierevisjonsspalte i Aftenposten forleden, bør vi være forsiktige med å erstatte den med en annen overordnet historie. Lokale forhold spiller gjerne inn, og vi – journalister, kommentatorer, politikere, har en tendens til å lete etter og overdrive fellestrekk.

Når det er sagt: Jeg har for en stund tilbake lansert en annen slik historie – nemlig at Trumps valgseier ikke innvarslet høyrepopulismens triumf, men var dens toppunkt. Det er minst tre argumenter for dette:

  • Asylbølgen som drev fremgangen til slike partier i Europa i 2015 og starten av 2016 er kraftig redusert. (Den kan riktignok komme igjen).
  • Høyrepopulistiske partier lykkes ikke i regjering. Alle som har gått i regjering i Europa har gått betydelig tilbake i neste valg. Trump er den minst populære presidenten på dette tidspunktet i embetsperioden siden slike målinger begynte. Et inntrykk av at disse partiene ikke kan styre, kan spres over landegrensene.
  • Trump er det fremste symbolet for høyrepopulismen nå, og han er svært upopulær i nesten alle europeiske land. Dermed kan han bidra til å dra lignende partier ned. Et tegn er at Marine Le Pen ikke med et ord nevnte at hun hadde fått støtte fra Trump. Dersom du vil ramme Frp – eller Senterpartiet – forsøker du å klistre dem til Trump.
  • Flyttet alle til høyre?

    For å lese denne saken må du være abonnent

    Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

    Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

    Bestill her

    Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
    første to uker kr 1,-

    Bestill her

    Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

    Bestill her

Powered by Labrador CMS