KOMMENTAR

Det kan blir mindre folksomt rundt partileder Une Bastholm på Stortinget til høsten enn det lenge så ut til.

Motvind for de grønne

I Norge sliter MDG med sperregrensen, og også i andre europeiske land har velgerne andre prioriteringer for tiden.

Publisert

I Dagbladets måling i går fikk MDG katastrofale 1,8 prosentpoeng oppslutning, og samme dag 3 prosent i Vårt Land. Men resultatene spriker sterkt mellom byråene, og ser vi på gjennomsnittet hos pollofpolls gir januar-målingene 4 prosent, helt på sperregrensen. Siden partiet pleier å gjøre det dårligere enn målingene, spøker det for det massive innrykket på Stortinget til høsten som mange nok hadde begynt å forberede seg på.

Grønne partier i de fleste europeiske land sliter etter covid-pandemien. Miljøsaken må for tiden spille annenfiolin hos mange velgere, selv om grønne partier forsøker å snu de massive tiltakene for å møte den til sin fordel: Hvorfor gjør vi ikke det samme på klimaområdet? Men det slår ikke helt an hos velgerne, i hvert fall ikke foreløpig.

På den annen side vinner de grønne til en viss grad frem politisk, ved at andre partier justerer politikken i deres retning. De siste månedene har både EU, Norge og USA lagt frem skjerpede klimamål, og viktigere, en del tiltak for å nå dem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS