KULTUR

Forbrytelse, straff og #metoo for menn

Er anklagene mot Kevin Spacey en #metoo for menn, og hva kan det lære oss?

Publisert

I den nye dokumentaren Spacey Unmasked forteller ti menn om ubehagelige opplevelser med skuespilleren Kevin Spacey. Denne dokumentaren har fått mye oppmerksomhet og er interessant på flere måter. For det første viser den godt gråsonene som oppstår i ujevne maktforhold, samtidig som den er etisk problematisk på grunn av nettopp disse gråsonene som egentlig er ganske lyse. Det er ingen kriminelle handlinger Spacey anklages for, og derfor er det ikke urimelig å spørre om hvorfor anklagene trenger å spres for verden. Det som likevel gjør dokumentaren interessant og verdt å se, er at den kan fortelle oss noe om mannlig seksualitet og seksuelle relasjoner mellom menn, som kanskje er likere forholdene mellom menn og kvinner enn det metoo-diskusjonen ofte kan bære preg av. 

Men la oss ta en titt på bakgrunnen først. I 2017 sprakk det som ble #metoo og et oppgjør med seksuell trakassering. Skuespilleren Anthony Rapp gikk ut med sin historie om et ubehagelig møte med Kevin Spacey tilbake i 1986, da Rapp var 14 og Spacey 26 år. Spacey skal da ha løftet ham opp, kastet ham ned på senga og holdt ham fast. Rapp kom seg løs og låste seg inne på badet. Da han kom ut, fulgte Spacey ham ut av leiligheten og spurte om han var sikker på at han ikke ville bli litt til, noe Rapp avviste. 

Det alvorlige med denne episoden er ikke forskjellen i alder og makt mellom de to mennene, men det at Rapp var 14 år. Et barn, med andre ord. Selv om Rapp skulle hatt lyst til å ligge med Spacey, ville det vært en forbrytelse fra sistnevntes side. Med unntak av alderen er episoden svært lik det de andre som har anklaget Spacey, forteller om: de er typisk i en leilighet, på et hotellrom, en kinosal eller bil, når Spacey plutselig blir aggressivt pågående. For de fleste av mennene er dette uventet, og de blir mer eller mindre handlingslammet. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS