Å sile mygg og sluke kameler

Debatten rundt #metoo var en gylden anledning til å ta tak i den økende seksuelle volden i Sverige. To år senere viser statistikken at lite har blitt bedre, og svenske kvinner er mer sårbare enn før.

Publisert Sist oppdatert

Da #metoo-debatten brøt ut i Sverige, gledet jeg meg over at seksuell vold endelig stod på agendaen. I årevis hadde jeg skrevet om den kraftige økningen av voldtekter og seksuelle overgrep, dessverre uten å vinne særlig gehør. Jeg var - og er - bekymret over at den seksuelle volden fikk øke uten at tiltak ble iverksatt. I flere artikler, både i Minerva og i andre publikasjoner, har jeg lagt merke til at seksualforbrytelser generelt, og voldtekt spesielt, har økt kraftig de seneste årene. 21. september, noen uker før #metoo nådde Sverige, publiserte Brottsförebyggande rådet (Brå) sin halvårsstatistikk over anmeldte lovbrudd for 2017.

Økning i seksualforbrytelser

Det var ingen lystig lesing. Ifølge Brå hadde anmeldte seksualforbrytelser økt med fire prosent - og anmeldte voldtekter hadde økt med hele fjorten prosent mellom 2016 og 2017. Faktisk har kurven for seksualforbrytelser økt siden 2012. Videre meldte Brå at antallet anmeldte voldtekter jevnlig økte mellom 2007 og 2016 - med 41 prosent. Sveriges voldtektslovgivning ble endret i 2013, men dette er neppe den eneste forklaringen. Økningen viser heller ingen tegn på å avta. Mellom 2015 og 2016 økte voldtektsanmeldelsene med tretten prosent, og altså fjorten prosent fra 2016 til 2017.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS