Putins venner og fiender

Trump setter sammen et sikkerhetspolitisk team med svært delte meninger om Russland. Det kan ende med at noen må ut, som i Apprentice.

Publisert Sist oppdatert

Trump er ingen vanlig republikaner, og kanskje den mest oppsiktsvekkende kursendringen, sammenlignet med republikanernes tradisjonelle ståsted, er Trumps imøtekommende syn på Russland og regelrette beundring for Vladimir Putin. Vi har allerede sett, blant annet i YouGov-målingen gjengitt her, at det har gitt et stort utslag i hvordan republikanske velgere ser på landet, og på Putin.

Det er også bevegelse blant republikanerne i Kongressen, selv om mange også markerer sterk uenighet med Trump, anført av John McCain. Demokratene, både velgerne og de folkevalgte, er blitt mer Russland-kritiske, siden de ble rammet av russisk innblanding i det amerikanske valget, slik det fremkommer i rapporten som etterretningstjenestene la frem på fredag. (Hvorvidt den russiske innblandingen er bevist eller bare sannsynliggjort skal jeg se nærmere på en annen gang).

Tillerson-høringene er første slag

Det brygger derfor opp til strid om Trumps linjeskifte, og det første slaget står allerede onsdag, da høringene for den utpekte utenriksministeren, Exxon-sjefen Rex Tillerson starter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS