KOMMENTAR

Volodymyr Zelenskyj talte til NATO i desember i fjor.

Aldri mer 24. februar

Ukraina trenger en sikkerhetsgaranti når denne krigen en gang er over. Også NATO-medlemskap bør diskuteres på nytt.

Publisert

Det går mot en lang krig i Ukraina. Russlands offensiv i Donbas har stoppet opp, og Ukraina mangler foreløpig militær styrke til en virkelig motoffensiv.

Men en dag vil krigen i sin nåværende form være slutt. Det kan skje ved gjennom en fredsslutning eller våpenhvile – enten fordi den ene parten tvinger det gjennom militært, eller, om enn mindre sannsynlig, gjennom forhandlinger, hvis andre omkostninger ved krigføringen blir for store. Eller det kan skje uten noen avtale, ved at krigen dabber av med mindre militære trefninger på lavbluss, fordi partene er militært utmattet.

Uansett hvilket av disse utfallene som vil inntreffe, må vi allerede nå tenke på hva som kommer etter krigen. Og såfremt det etter krigen eksisterer en selvstendig ukrainsk stat utenfor Moskvas kontroll – og det er det et kritisk viktig sikkerhetspolitisk anliggende for Vesten at det gjør, for en russisk seier i Ukraina vil ikke bare være en tragedie for det ukrainske folk, men også en sikkerhetspolitisk katastrofe for Europa – er det for meg et spørsmål som skiller seg ut som det viktigste: Hvordan skal denne staten sikres mot fornyet russisk aggresjon?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS