Norsk skatteflukt overgår forskerfunn

Rapporten som viser svært små skadevirkninger på økonomien som følge av flytting etter høyere formuesskatt, sier lite om hva som skjer i Norge. Manglende unntak for arbeidende kapital kan få flere til å flytte, sier en av rapportens forfattere. – En demning som har bristet, sier NHH-professor Jarle Møen.

Publisert

I den ferske rapporten Taxing Top Wealth: Migration Responses and their Aggregate Economic Implications ser fem forskere på erfaringene etter at Sverige fjernet formuesskatten i 2007, samt et par danske eksempler. Forskerne vurderer hvor mye endring av formuesskatt betyr for svært rikes flytting ut av landet, og hvor store negative skadevirkninger en slik flytting har.

Flyttestrømmene ut av Sverige sank «dramatisk» for dem som var eksponert for formuesskatt sammenlignet med dem som ikke var det, ifølge rapporten: «Vi estimerer at reformen reduserte tilbøyeligheten for velstående skattebetalere til å forlate Sverige med mer enn 30 prosent.»

Formuesskatten i Sverige var 1,5 prosent da den ble fjernet – men med viktige unntak for arbeidende kapital. Forskerne regner på effekten av å heve formuesskatten: «Vi finner at en økning i den effektive formuesskatten med ett prosentpoeng øker emigrasjonen av velstående skattebetalere med 0,17 prosentpoeng og reduserer immigrasjonsraten med 0,05 prosentpoeng». Nettoemigrasjonen øker altså med 0,22 prosentpoeng.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS