KOMMENTAR

Er Nicolai Tangen et kriminelt geni?

Hvis Tangen er et kriminelt geni, kan han berike seg selv som oljefondsjef. På den annen side: Det kan en hvilken som helst oljefondsjef som er et kriminelt geni.

Publisert Sist oppdatert

I går presenterte Norges Bank og Nicolai Tangen avtalen som skal sikre tilstrekkelig avstand mellom hans rolle i Oljefondet og hans personlige formue.

Bakgrunnen for avtalen er en bekymring for at Tangen privat har investeringer i det samme markedet – også kjent som Utlandet – som Oljefondet. Dersom Oljefondet, med sin enorme størrelse, kan påvirke markedet, vil det også kunne påvirke Tangens private formue. Det er selvsagt avgjørende å hindre at Tangen har eller rimelig kan mistenkes for å ha et slikt motiv.

Avtalen fungerer som en «blind trust» – Tangen utøver ikke selv sitt eierskap i AKO Capital; har ikke lov til å vite hvilke disposisjoner AKO Capital gjør; og AKO Capital har ikke lov til å vite hva Tangen og Oljefondet gjør. Tangen selger seg også ned, slik at han ikke lenger vil være majoritetseier. I tillegg kommer et element som er vesentlig mer uvanlig, men som kanskje kan bidra til å anskueliggjøre at det ikke er økonomiske motiver som ligger bak Tangens ønske om jobbskifte: Utbyttet fra Tangens eierandel skal for hele perioden han er sjef i Oljefondet, gå til en veldedig stiftelse. Tangens øvrige formue forvaltes blindt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS