KOMMENTAR

Bernie Sanders har de siste månedene gjeninntatt posisjonen som venstresidens ledende kandidat, og rivaliseringen med Warren tiltar.

Problemer innad på venstre fløy

Etter å ha fredet hverandre tidligere i valgkampen er Sanders og Warren i tottene på hverandre foran nattens debatt, den siste før avstemningen i Iowa. Sanders skal ha sagt til Warren at en kvinne ikke kan slå Trump.

Publisert Sist oppdatert

I natt norsk tid går enda en debatt mellom demokratenes primærvalgkandidater av stabelen, den siste foran Iowas caucus 3. februar. Foregående debatter har ikke ført til store endringer i et uvanlig stabilt felt, men har vært med på å påvirke de endringene vi faktisk har sett.

Ser vi på fivethirtyeights målinger over tid der kvaliteten på målingene og ulike institutters skjevheter er tatt hensyn til, er det en forbløffende stabilitet for Joe Biden og Bernie Sanders. Siden august har Biden tapt omkring ett prosentpoeng, mens Sanders har vunnet to-tre (men ned fra april). Når Sanders har fremstått som en klar vinner på målingene i det siste, handler det mye om at Warren har falt, ikke så mye om egen fremgang.

Warrens lange fremgangsperiode stoppet i midten av oktober, etter at hun ble presset i debatter til å konkretisere sin helseplan, og den fremsto som ekstrem. Deretter falt hun tydelig tilbake, men har stabilisert seg den siste måneden. Pete Buttigieg gikk frem da Warren falt, men har senere falt nesten tilbake til sitt gamle nivå.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS