KULTUR

Elin (Aili Kristine Eira) og Daniel (Sigurd Kornelius Lakseide) møtes helt tilfeldig og blir stormforelsket i Vi lover et helvete.
Elin (Aili Kristine Eira) og Daniel (Sigurd Kornelius Lakseide) møtes helt tilfeldig og blir stormforelsket i Vi lover et helvete.

Endelig skal feministene ta rotta på samene også

Det er vanskelig å tenke seg noe mer politisk korrekt enn NRK-serien «Vi lover et helvete».

Publisert

Da jeg først leste omtalen av NRKs nye miniserie Vi lover et helvete, ble jeg nysgjerrig: Her skulle vi få «en moderne Romeo og Julie-historie» bygget rundt en sterk motsetning: «Daniel er arbeidsledig og trenger jobben i gruva for å ta vare på sin mor og penger til diesel for å komme seg rundt. Elin er reindriftssame og kjemper for å bevare beitemarkene til familien.»

Hvordan ville serien løse dette, grublet jeg, mens jeg humret: Serien ville bli nødt til å velge hvem i denne motsetningen som skulle komme ut av det med mest sympati: Daniels miljø, med gruvearbeidere som gir blaffen i miljø og urfolk? Eller samemiljøet, som gir blaffen i andre lokalt og bare vil ha størst mulig områder til reindriften sin?

I norsk selvforståelse er det helt utenkelig at en reindriftssame skulle tape en sympatikamp mot en gruve, og i hvert fall i disse klimatider. Men er det noen vi trenger å forstå bedre, er det arbeidsledige, lavt utdannede på bygda, i hvert fall i disse Trump-tider. Hvem ville bli ofret på det politisk korrekte altereret – reindriftssamen eller den sinte unge mannen?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS