KOMMENTAR

Hvis 17. mai må avlyses, må helsedirektøren ta sin del av ansvaret

Helsedirektør Bjørn Guldvog vil ikke avlyse barnetoget – ennå. Men om det likevel skulle skje, vil en viktig grunn være at Helsedirektoratet foretrekker en strategi som gjør pandemien langt mer langvarig enn nødvendig.

Publisert Sist oppdatert

Mandag meldte P4 at helsedirektør Bjørn Guldvog advarte om at vi «kan få enda et år uten barnetog og store selskaper på 17. mai». Helsedirektoratet så seg senere på dagen nødt til å rykke ut å avkrefte at dette var et sitat. Guldvog hadde bare svart på et spørsmål om hvordan 17. mai-feiringen kunne bli: «Med omikron har spillets regler blitt litt annerledes, og strengt tatt vet vi heller ikke om vi vil får nye varianter som kan gjøre det vanskeligere for oss.»

Det er vanskelig å lese denne dementien annerledes enn at Guldvog fortsatt mener omikronbølgen gjør det fullt mulig at vi får enda et år uten barnetog – i tillegg til at han tar et generelt forbehold om at i fremtiden kan alt skje.

Strengt tatt er det rart ikke bare at det er Guldvog som får dette spørsmålet, men at han velger å svare på det. Det er nemlig ikke opp til Guldvog å avgjøre hvilke regler som gjelder i mai: Det spørsmålet avgjøres av regjering og storting. Det var kanskje forståelig at journalistene rettet spørsmålene til Helsedirektoratet og FHI gjennom det første året av pandemien. Da var alle politikere enige om å begrense smitten til vaksinene var kommet. Men nå er befolkningen godt beskyttet, og spørsmålet om hvorvidt nasjonaldagen skal avlyses av hensyn til kapasiteten i helsevesenet, er et politisk spørsmål.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS