DEBATT:

Ikke alle som kritiserer Greta Thunberg er mørkemenn

Aage Borchgrevinks forsøk på å ta et oppgjør med den klimaskeptiske høyresiden er helt legitimt. Likevel ser det ikke ut til at han er interessert i kritiske innvendinger mot ikoniseringen av Greta Thunberg.

Publisert Sist oppdatert

Aage Borchgrevinks siste skriverier om klimakampen vekker en smule forundring. Borchgrevink har åpenbart satt seg mål om å luke i bedet til en høyreside der klima ikke alltid tas på alvor. Fair enough. Det er en del å ta av. Men tekstene er ganske polemiske og unyanserte til Borchgrevink å være.

Det problematiske er at Borchgrevink elter sammen hummer og kanari. Sist i søndagens tekst i Dagbladet, titulert Gretafobi, der trumpsk klimafornektelse og Thunberg-forakt slås i hop med det som i utgangspunktet burde være synspunkter man kan være uenig i, men som likevel er innafor diskusjoner om ulike virkemidler for å nå et felles mål. Han kaller det siste for den ”dannede Thunberg”-kritikken, men den er visst nifs likevel.

Borchgrevink mener at Greta Thunberg utsettes for forakt og hat. Det har han rett i. Det er selvsagt nifst å se reaksjonær antipati i aksjon: Klimafornekteren Trump er fin, mens Thunberg er farlig! Tut og kjør! Ute på fløyene er personangrep og sjikane en del av den radikale totalpakka. Dette burde ikke overraske Borchgrevink eller noen av oss andre i det - etter de polariserte omstendigheter - utvidede sentrum.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS