Venstres tronpretendenter

Hvem kan etterfølge Trine Skei Grande som Venstres leder ved neste korsvei? Det finnes intet åpenbart svar – og dermed mange muligheter.

Publisert Sist oppdatert

Trine Skei Grande ble forrige helg gjenvalgt ved akklamasjon som leder i Venstre. Etter å ha fått partiet over sperregrensen for andre stortingsvalg på rad, og ikke minst bragt partiet inn i regjering, står hun sterkt i partiet. Slik det ser ut nå, kan hun fortsette så lenge hun vil.

Det er likevel ikke usannsynlig at hun velger å trekke seg om to eller fire år. I 2020 vil hun ha vært leder i 10 år, og sittet på Stortinget i 19 år. Det er lang tid, selv om mange partiledere i Norge har sittet lenger. Det er klokt å gi seg på et tidspunkt man selv velger, heller enn når man må.

Hennes forgjenger Lars Sponheim var leder i 14 år. Han opplevde, i motsetning til Trine, perioder der krefter i partiet prøvde å mobilisere mot ham. Det skapte tilløp til lederstrid da Olaf Thommessen var nestleder i partiet. Sponheim vant den striden, men hans lederperiode endte på verst tenkelig måte: Han meldte sin avgang på valgnatten 2009 etter at partiet hadde falt under sperregrensen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS