Fra kvinnedagen 8. mars 2014 i Oslo: Forsvar kvinnenes rett til selvbestemt abort.
Fra kvinnedagen 8. mars 2014 i Oslo: Forsvar kvinnenes rett til selvbestemt abort.

Abortdebatt i populismens tid

Det er vanskelige tider for det liberale demokratiet, med tilbakeslag over hele verden. I Latin-Amerika gir en feministisk grasrotbevegelse håp.

Publisert Sist oppdatert

Den 14. juni var en merkedag i Argentina. Den siste tidens stadig økende støtte til selvbestemt abort ble innkassert i et flertall for en lovendring i kongressen, i ett av landets to parlamentariske kamre. Vedtaket skjedde etter over et døgns sammenhengende debatt, der representantenes stemmegivning svingte fram og tilbake. Til slutt landet det på 129 stemmer for og 124 stemmer mot lovendring.

En mulig lovendring bærer bud om at moderniteten likevel ikke har spilt fallitt i Latin-Amerika. Det fortsatt er grunn til å tviholde på utviklingsoptimismen, selv i en vanskelig tid.

Slagmarken

Det er ikke så ofte at politikken er så uforutsigbar og jevn. I vesten er vi vant til stillingskriger der man lett kan telle seg fram til resultatene av ulike kamper innenfor en gitt valgperiode. Latin-Amerika er kjent som kjerneområdet for en helt annen type kamp. En kamp der det skytes med skarpt, bokstavelig talt, og der sidene er uforsonlige.

De rødeste av de røde har kjempet makten ut av hendene til den blåeste av de blåe, bare for å miste den tilbake igjen et par år senere. Store godseiere har stått mot landløs urbefolkning og Sovjet-orienterte kommunister har stått mot USA-lojale frihandelsentusiaster i en evig krig der befolkningen ofte har vært taperne.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS