Berlin-bydelen hvor flertallet stemmer på ekstreme partier

AfDs plakater lover «heller bikini enn burka». Men under overflaten finnes store sosiale problemer.

Publisert Sist oppdatert

Forrige fredag tok jeg turen innom bydelen Marzahn-Hellersdorf i Berlin av ren nysgjerrighet for å danne meg et førsteinntrykk av denne spesielle drabantbydelen i det nordøstre hjørnet av Berlin. Spørsmålet var: Hvordan ser det ut i en bydel hvor litt over halvparten av velgerne, både ved forbundsdagsvalget i 2013 og lokalvalget i 2016, stemte på ekstremistpartier til høyre og til venstre?

I 2013 fikk Die Linke 25,4 prosent og AfD 23,3 prosent av stemmene, og i tillegg kom et par bittesmå ekstremistpartier som ligger enda lengre ut på den nasjonalistiske flanken enn AfD, NPD og Pro Deutschland. CDU og SPD fikk til sammenligning støtte fra 22,2 og 18,0 prosent av velgerne i bydelen. Ved lokalvalget i 2016 var AfD plutselig større enn Die Linke med 26,0 prosent mot 23,2 for sosialistene.

Bydelen så ikke på langt nær så ille ut som jeg hadde antatt. Ut fra det jeg så av det mest sentrale Marzahn, var området med de mange store blokkene renere og mindre medtatt enn det jeg har sett i deler av Kreuzberg og Neukölln.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS