IDEER

Spin på Agendaen

Agenda-sjef Trygve Svensson mener Høyre er et «underanalysert» parti, men tilbyr selv lite mer enn gjengivelse av talepunkter fra Arbeiderpartiet.

Trygve Svensson. Foto: Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman
Trygve Svensson. Foto: Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman
Publisert Sist oppdatert

I en oppsiktsvekkende kronikk stiller leder for tankesmien Agenda spørsmålet om Høyre skal være «mest for rikfolk eller et folkeparti». Den etterfølgende «analysen» fokuserer nesten utelukkende på partiet ut fra et interesseperspektiv, og påpeker at: «Å fremstille Høyre som uten koblinger til særinteresser blir utfordrende for partiets ferske nestleder [Henrik Asheim, red. anm.].»

Og «analysen» gir et klart svar på spørsmålet, som forunderlig nok også passer perfekt sammen med Arbeiderpartiets talepunkter: Høyre er nå mest for rikfolk – hvilket bevises av at Henrik Asheim kommer fra Bærum. Og også om partiet i blant retorisk beveger seg mot sentrum, er det bare spill for galleriet, mener Svensson – «blinke til venstre, svinge til høyre», kaller han slikt.

I sosiale medier har Svensson virket overrasket over at mange Høyre-politikere ikke kjenner seg igjen i hans utlegning. Det er naturligvis ikke noe krav om at meningsmotstandere skal være enige i vurderingen av et parti. Men når ingen på innsiden kjenner seg igjen, og slik sett neppe heller er Svenssons kilder for analysen, forventer man i hvert fall andre solide holdepunkter for analysen. En meningsfull forståelse av hva en analyse innebærer, bør da ta utgangspunkt i at man makter å komme med konkrete eksempler som illustrerer et større poeng – samtidig som man evner å se helheten og se konteksten når enkeltelementer gjennomgås.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS