«Bestillingsverk» endte som gavepakke til dem som vil ha kjernekraft i Norge

En sensurerende rektor og overivrige interessegrupper gjorde at alle nå vet at Rystad-rapporten gir et skjevt bilde.

Publisert

Jonas Kristiansen Nøland svarer på linje fra Dubai mens han deltar på COP. Hjemme i Norge stormer det omkring feiden mellom ham og forskerkollegaen Martin Hjelmeland på den ene siden, og deres øverste arbeidsgiver, NTNUs rektor Anne Borg, på den andre.

Konflikten er behørig dekket i riksmediene, etter å ha blitt rullet opp av Universitetsavisa. Det som opprinnelig dreide seg om forskerduoens aktiviteter i sosiale medier, fremstod etterhvert som et dårlig arrangert komplott for å sikre at kjernekraftdebatten én gang for alle legges død i Norge. Nøland og makker Hjelmeland hadde nemlig skrevet kritisk om NHOs rapport Kjernekraft i Norge, skrevet av Rystad Energy. Rapporten konkluderte med at kjernekraft ikke er et godt alternativ i Norge før tidligst i 2050 – motsatt av hva Nøland og Hjelmeland selv anbefaler i sin egen fagfellevurderte rapport

Rektor viste seg å ha kommunisert tett med topper i NHO og Norsk Industri, to forbund som allerede lenge før rapporten hadde et temmelig avmålt syn på kjernekraft, før hun i et leserinnlegg i DN tok avstand fra deres debattstil. Avsløringene fra Universitetsavisa har ført til både en beklagelse fra rektor, og innkallelse til et ekstraordinært styremøte i NTNU hvor blant annet «spørsmål om rektors stilling kan komme opp».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS