Sosialismens nye dronning

Sosialisme er ikke lenger noe bannord blant unge i USA, og har nå fått en mer appellerende frontfigur enn Bernie Sanders. Men går demokratene for langt til venstre, kan de forære Trump gjenvalget.

Publisert Sist oppdatert

Den selverklærte "demokratiske sosialisten" Alexandria Ocasio-Cortez slo den 26. juni overraskende  ut en etablert demokrat i nominasjonen for det sikre demokratiske kongressetet i New Yorks 14. distrikt. Etter det er hun blitt medieyndling, og venstresidens nye håp. Begeistringen har også nådd Norge, der sentralstyremedlem Reidar Strisland i Rødt, som også har gitt ut bok om Sanders, skrev om fenomenet i Dagbladet 28. juli.

Progressiv fremgang

Brookings Institution fører oversikt over nominasjonsvalgene, og det er helt riktig at de såkalte progressive har hatt fremgang. Frem til 12. juli hadde de vunnet frem i 64 primærvalg til Huset, mot 88 for det såkalte «establishment». Dette gjelder de setene der sittende representant ikke stiller til gjenvalg, og siden de fleste av de sittende er «establishment», gir det et skjevt bilde av sammensetningen av demokratenes gruppe i neste periode. Men det er liten tvil om at denne fløyen er i ferd med å styrke seg innen partiet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS