KULTUR

I Alf R. Jacobsens verden

Gjennom kildemisbruk, kunnskapshull og en hang til konspirativ tenkning kommer Alf R. Jacobsen frem til sin ønskede konklusjon: at KGB styrte norsk utenrikspolitikk etter krigen.

Publisert Sist oppdatert

I Alf R. Jacobsens (heretter ARJ) bok I Stalins skygge siteres på side 157 en angivelig uttalelse i 1945 av visestabssjefen i den sovjetiske generalstaben, Aleksej I. Antonov. En fotnote viser til boken Norge og Sovjetunionen 1917–1955. En utenrikspolitisk dokumentasjon, «s. 350ff». Jeg stusset, for jeg var denne bokens hovedredaktør og kjenner innholdet ut og inn. Og ganske riktig: Sitatet er fiktivt – et Antonov-dokument med det angivelige sitatet finnes ikke i boken. Jeg kunne også lett se hva forfatteren hadde gjort: Han hentet tekstbiter fra to forskjellige dokumenter og laget sitt eget «sitat» – som han så tillegger Antonov. Jeg skrev til ARJs forlag og ba om en forklaring.

Svaret kom i form av en blomstrende melding direkte fra forfatteren. Han verken avviste eller besvarte mitt spørsmål, men skrev:

«Siden du uten tvil har dem [dokumentene] liggende foran deg på pulten, er jeg helt sikker på at du ved et raskt blikk vil se at min oversettelse og komprimering til åtte stringente setninger av originalens ordflom uten å øve vold på de omtalte sovjet-byråkraters meninger, er perfekt legitim og i tråd med yrkets mest heroiske tradisjoner.» (e-post fra ARJ, 11. juni 2020)

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS