KULTUR

Kirsten Dunst som krigsjournalisten Lee i Civil War

Amerikas uforente stater

Den nye filmen Civil War er nesten fri for politikk, men har likevel et viktig budskap til et land som stadig beveger seg nærmere selvmord.

Publisert

Er USA ødelagt? Spørsmålet var tittelen på tredje utgave av Minervas kvartalstidsskrift i 2020. Donald Trump søkte gjenvalg etter fire år preget av polarisering, mistillit, autoritære trekk og påståtte forbrytelser som han nå må møte i retten for. Hvor uvanlig perioden faktisk var, tydeliggjøres av den stadige strømmen av avslørende bøker skrevet av tidligere ansatte, for ikke å snakke om den mye omtalte kronikken i New York Times i 2018 fra en da anonym medarbeider som hevdet å være del av et nettverk som forsøkte å tøyle Trumps verste impulser.

Siden har det ikke blitt stort bedre over there. Joda, Joe Biden vant valget i 2020, men anselige deler av det republikanske partiet – med Trump i spissen – nekter fortsatt å erkjenne nederlaget. Stormingen av Kongressen 6. januar 2021 representerte et politisk bunnpunkt. Partiet fremstår i økende grad som en personlighetskult rundt Trump, hvor den såkalte «sannheten» om at 2020-valget ble stjålet har vært en lakmustest for enhver som søker politiske verv med en «R» bak navnet sitt. Mellomvalgene i 2022 bød på kandidater som åpent innrømmet at de ville gjøre omfremtidige valgresultater de ikke var enige med. 

Omkampen mellom Trump og Biden rykker stadig nærmere. De foreløpige målingene tilsier at det vil bli jevnt, men gir den tidligere presidenten en liten fordel. Trump og MAGA-gjengen er om noe blitt enda mer radikalisert, og lite tyder på at man vil få inn modererende krefter som Jim Mattis eller John Kelly i en ny administrasjon. Det vil være Trump i fri dressur.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS