MEDIEKRITIKK

Mark Robinson vant republikanernes nominasjonsvalg til å bli guvernør i North Carolina. Han er ivrig tilhenger av Donald Trump, og har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser tidligere.

Akkurat nå: Dagbladet sprer sprøyt

MEDIEKRITIKK: Svart guvernørkandidat vil ikke ta fra kvinner stemmeretten.

Publisert Sist oppdatert

På surpertirsdagen vant Mark Robinson republikanernes nominasjonsvalg til guvernørposten i North Carolina. Robinson er en ivrig tilhenger av Donald Trump, med en rekke kontroversielle uttalelser i sin fortid. Nå har noen funnet et videoklipp fra en tale i 2020, og laget en helt urimelig spinn på den. Den her hjemme som har slukt agnet, er Dagbladet, som i natt kunne slå til med følgende overskrift: «Vil frata kvinner stemmeretten».

Vegard Kristiansen Kvaale skriver videre:

«Nå er en video fra 2020 dukket opp hvor Robinson gjør det klart at han ‘absolutt’ mener kvinner bør fratas stemmeretten. Amerikanske kvinner fikk stemmerett i 1920, men under valgkampen for fire år siden da Robinson stilte som viseguvernørkandidat, mente han at dette måtte omgjøres.»

Hva var det mannen faktisk sa, i sammenheng?

Robinson viste altså til et idiotisk hypotetisk spørsmål, og besvarte dette på en litt klønete måte. Robinson henviser her til sitt eget partis rolle i å stoppe slaveriet, og impliserer at det også var dem som ga kvinner stemmerett. Også der har han sitt på det tørre. Da dette ble vedtatt i Senatet i 1919 var det i hovedsak sørstatsdemokratene som stemte imot. Av 49 republikanere stemte 36 for, bare 8 imot og 5 avsto. Blant demokratene var det 20 for, 17 imot og 9 avsto. Robinson omfavner altså denne historien og republikaneres historiske rolle i å ha gitt kvinner stemmerett.

Man må være angrepet av et alvorlig tilfelle av Trump Derangement Syndrom, eventuelt være ansatt i Dagbladet, for å utlegge dette dithen at Robinson «absolutt» vil frata kvinner stemmeretten i dag.

Powered by Labrador CMS