KOMMENTAR

Mange amerikanske muslimer sier at de aldri vil stemme på Joe Biden igjen på grunn av støtten til krigen i Gaza. Det kan få alvorlige konsekvenser for dem selv, palestinerne og USA, skriver Magnus Nordmo Eriksen.

Hvorfor er man villig til å risikere trumpismens retur for å straffe Biden?

Joe Bidens oppslutning blant amerikanske muslimer er i fritt fall, og gjenvalget står i fare. De som mener Trump er bedre eller like ille, har glemt hans første periode.

Publisert Sist oppdatert

Lengselen etter ideologisk renhet i amerikanske politiske kandidater er intet nytt. Bernie-toget i 2016 og 2020 er kanskje det fremste eksempelet. Progressive krefter var fly forbannet da deres helt tapte kampen om å bli leder for et parti han ikke er medlem av, og mange lovet aldri å stemme på Hillary Clinton og Joe Biden. De færreste gjorde rett nok alvor av trusselen. Men i 2016 stemte omtrent 12 prosent av velgerne som tidligere hadde «felt the Bern» på Trump, trolig nok til at Trump faktisk vant valget. Fire år senere var tallet lavere – noen hadde trolig lært en lekse.

Men i år er det en annen gruppe velgere på amerikansk venstreside som seiler opp og truer med å ødelegge Bidens sjanser: amerikanske muslimer.

Bakgrunnen er selvsagt presidentens støtte til den israelske krigføringen på Gazastripen, som dag for dag fremstår mer brutal og grusom. Amerikansk støtte til Israel har stått stødig gjennom mange tiår og ulike presidenter. At terrorgruppen Hamas er klienter av USAs fiender i Hizbollah og Iran, gjør også at det er vanskelig å rokke ved denne støtten selv i dag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS