SPALTIST

Donald Trump og Joe Biden møtes til en usedvanlig tidlig debatt natt til fredag. Republikanerne har gitt seg selv dårlige kort ved å overdrive hvor nedsatt Biden er mentalt, skriver Jan Arild Snoen. Bildet er fra den siste debatten før presidentvalget i 2020.

Tjuvstart på valgkampen

MAGA-bevegelsen har forklaringen klar: En urimelig energisk Biden vinner debatten mot Trump, men blir deretter tatt for doping.

Publisert

Natt til fredag møtes president Joe Biden og Donald Trump til den første av to debatter foran presidentvalget 5. november. Det er uvanlig at en slik debatt legges før sommerferien, og før partiene har hatt sine landsmøter og formelt nominert sine kandidater. Amerikanere flest er ikke i valgkampmodus ennå, og derfor er det uvisst hvordan dette slår ut. Vil det innebære en tidlig valgkampstart og prege hele prosessen fremover, eller blir det en slags tjuvstart, som ligger i bakspeilet når den normale valgkampen starter i august?

Lærdommen etter flere tiår med slike debatter er at de sjelden flytter særlig mange velgere. Men årets valg, som de to foregående, ligger an til å bli svært jevnt, og da kan et prosentpoeng eller to være utslagsgivende. Utgangspunktet er at meningsmålingene gjør Trump til knapp favoritt. Riktignok er de helt jevne nasjonalt, men han gjør det litt bedre i de viktigste vippestatene. I tillegg kommer det faktum at målingene undervurderte ham med et prosentpoeng eller to i både 2016 og 2020, og det er uklart om meningsmålerne har klart å forbedre sine metoder for å unngå dette.

Den blå, rustne veggen

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS