INNSIKT

Vi blir stadig fortalt at USA er mer polarisert enn før. Hvor ille har det egentlig blitt?

I dag fremstår de amerikanske partiene som mer truende for hverandre, men i mange politiske spørsmål har også den politiske uenigheten blitt mindre.

Publisert Sist oppdatert

Vi blir stadig fortalt at USA er mer polarisert enn før. Hvor ille har det egentlig blitt?

Vi trenger alle en fiende, skriver Umberto Eco i essayet Å finne opp en fiende. Fiender styrker nemlig samholdet og ved å tegne fiendebilder, definerer vi hvem vi er og hvem vi ikke er. Nasjoner uten ytre fiender, hjemsøkes derfor av intern uro og splittelse, skal vi tro den avdøde italienske forfatteren, som samtidig, litt spøkefullt, fremstiller bin Laden som redningsmannen for den amerikanske nasjonalidentiteten på starten av 00-tallet.

Etter hvert som bin Laden er drept, ser det også ut til at spliden i amerikansk politikk har blitt tydeligere. Stemmegivningen i vinterens riksrettssak var mildt sagt farget av partilojalitet og gjennom sommeren har det vært gatekamper mellom venstre- og høyreradikale. Demokratiske og republikanske velgere ser også ut til å ha stadig mindre til overs for hverandre. Undersøkelser har blant annet vist at stadig færre kunne tenkt seg å være i et romantisk forhold med noen fra den andre politiske leiren.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS