SPALTIST

Republikanerne i Wahsington D.C. har koblet videre støtte til Ukraina opp mot en styrking av USAs sørlige grense. En avtale bør være mulig å komme frem til, mener Jan Arild Snoen.

Den store hestehandelen

Kan Joe Biden redde sitt gjenvalg og Ukraina med ett og samme grep? Slaget står ved USAs sørgrense.

Publisert Sist oppdatert

Den ukrainske presidenten reiser verden rundt for å skaffe økonomisk og militær støtte. Onsdag var han også i Norge. Dette er ikke noe nytt. Men Ukraina er mer presset nå. Joe Biden har uttømt de rammer for bevilgninger som Kongressen tidligere har autorisert, slik at støtten nå faktisk er i ferd med å stoppe opp. I EU står Ungarn i veien for mer støtte, men det kan nok på kort sikt løses på sedvanlig vis, med en liten «bestikkelse», det vil si at Ungarn får tilgang til penger EU har frosset fordi landet ikke oppfyller demokratikravene.

Problemet i USA er sammensatt. Opinionen har surnet på krigen, men ikke mer enn at det fremdeles er et flertall i folket som vil fortsette å støtte Ukraina. Blant republikanske velgere er det imidlertid et klart flertall mot. Det skaper problemer for det flertallet av republikanske folkevalgte som har kommet i konflikt med egne velgere. Særlig i Senatet er støtten til Ukraina stor, mens partiet er delt omtrent på midten i Huset. Dersom Senatet leder an, vil trolig Huset likevel følge. Demokratene står nesten uten unntak samlet om fortsatt støtte til Ukraina.

Kobling til Israel og Taiwan

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS