Vennskap under press

En studie antyder at amerikanere får færre venner. Minerva har snakket med SSB-forsker Anders Barstad for å forstå om det samme gjelder i Norge.

Publisert

Ifølge Survey Center on American Life er vennskap blant amerikanere presset. Fra 1990 til 2021 har antallet personer som ikke har noen venner gått opp fra tre til tolv prosent, mens andelen som har ti eller flere venner har gått ned fra 33 prosent til 13 prosent. Flere studier de siste tiårene er med å bekrefte denne tendensen i USA. En kritisert, men viktig studie mener for eksempel at antallet fortrolige samtalepartnere amerikanere hadde i snitt, sank fra rundt tre til to personer fra 1985 til 2006.

Ifølge Survey Center on American Life kan presset skyldes flere årsaker. En av dem er at amerikanere gifter seg senere og er mer geografisk mobile, som igjen skal samvariere med økt forekomst av selvrapportert isolasjon og ensomhet. En annen er at amerikanske foreldre bruker dobbelt så mye tid med barna sine sammenlignet med tidligere generasjoner, samtidig som jobb og relaterte aktiviteter tar mer tid, som igjen kan fortrenge andre typer relasjoner.

Disse trendene endrer de relasjonelle mønstrene i samfunnet. I tidligere generasjoner var det for eksempel ikke uvanlig at unge voksne hadde venner som sine nærmeste fortrolige, mens det nå skjer en vridning mot kjernefamilien, i takt med at folk gifter seg senere og har færre venner. Og det er middelaldrende menn som rammest hardest. Survey Center on American Life spekulerer i om dette kan handle om at det vennskapelige vedlikeholdet – som å dele om livet sitt – anses som «feminint». 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS