NYHET

Bård Ludvig Thorheim er stortingsrepresentant for Høyre i Nordland og mener det er på tide med et nasjonalt minnesmerke over felttoget i Narvik i hovedstaden.
Bård Ludvig Thorheim er stortingsrepresentant for Høyre i Nordland og mener det er på tide med et nasjonalt minnesmerke over felttoget i Narvik i hovedstaden.

– Narvik-felttoget var vår fremste krigsinnsats, og fortjener et nasjonalt monument i hovedstaden

Det sier stortingsrepresentant for Høyre Bård Ludvig Thorheim, som har stilt spørsmål om forsvarsministeren vil ta initiativ til et minnesmerke i Oslo. Lite gjennomtenkt, mener historieprofessor.

Publisert

Den nye norske storfilmen Kampen om Narvik – Hitlers første nederlag skulle etter planen hatt premiere første juledag, men måtte utsettes som følge av nye smitteverntiltak implementert tidligere denne måneden. Filmen tar for seg slaget om Narvik under Tysklands invasjon av Norge våren 1940. Norske, polske, franske og britiske styrker lyktes i å påføre Nazi-Tyskland sitt første nederlag i andre verdenskrig, dog seieren var kortvarig.

I en kronikk i Minerva sist uke skrev Eirik Løkke i Civita at filmen er «et særs velkomment bidrag til å fremheve innsatsen til norske (og allierte) styrker våren 1940». Løkke mener krigen i nord til dels er glemt i den norske krigshistorien, som heller domineres av motstandskamp i sør og senkingen av Blücher.

Løkke påpeker at det finnes minnesmerker for felttoget i Narvik i andre land, og tar til orde for opprettelsen av et nasjonalt monument i Oslo:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS