Den nye fedrelandskrigen

Putins tale på markeringen av Seiersdagen i Moskva ble en oppsummering av det han har sagt det siste året: Krigen i Ukraina er en ny «Stor Fedrelandskrig» mot ukrainske «nazister» og «globale eliter».

Publisert

I dag markerte Russland 77 år siden andre verdenskrig tok slutt. Russland feirer en dag senere enn vestlige land. Det skyldes tidsforskjellen, som gjør at klokka alt hadde passert midnatt da de tyske styrkene i Europa kapitulerte.

Feiringen er begrenset sammenlignet med tidligere år. Markeringene har blitt avlyst flere steder i Russland, trolig på grunn av mangel på soldater, kjøretøy og annet materiell som trengs i krigen i Ukraina. Paraden til «Det udødelige regimentet» har også blitt kuttet ut. Dette er en forholdsvis ny tradisjon der etterkommere av soldater har gått i tog med bilder av slektninger som deltok i krigen. I fjor gikk Putin forrest med et portrett av faren som var med å forsvare Leningrad, men i år nøyde han seg med å stå på podiet.

Mens de russiske okkupantene i fjor prøvde å kommandere sivile ut for å markere seiersdagen i okkuperte deler av Ukraina, ser russerne i år ut til å nøye seg med å heise det sovjetiske «seiersflagget» i erobrede byer som parallell til hvordan det samme flagget ble heist over den tyske Riksdagen i mai 1945.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS