NYHET

Trettebergstuen lovet at Lovavdelingen «velsignet» forbudet mot konverteringsterapi – men det vil ikke lovavdelingen bekrefte

Da Abid Raja la frem Solberg-regjeringens lovforslag om konverteringsterapi, sa han at Lovavdelingen på menneskerettslig grunnlag advarte mot totalforbud. Så kom Støre-regjeringen med akkurat det: et totalforbud. Dermed er det full forvirring om hva Lovavdelingen egentlig har velsignet.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren 2021 la Abid Raja (V) frem Solberg-regeringes lovforslag om forbud mot konverteringsterapi. Forhistorien var komplisert: Det var Stortinget som påla regjeringen dette, delvis mot dens vilje – ettersom Kristelig Folkeparti ikke ønsket noe forbud. Venstre, på den annen side, hadde vært for forbud, og ble nå presset til å gjøre det de egentlig ville.

Men med en gang man begynte med detaljene, kom liberale dilemmaer som perler på en snor – og ganske raskt støtte man på en viktig hindring: menneskerettighetene. Dermed endte lovforslaget opp med klare avgrensninger: Det skulle forby konverteringsterapi overfor barn under 16 år og voksne personer som ikke er samtykkende. Men det skulle ikke forby aktivitet mellom samtykkende voksne personer, slik Stortinget syntes å ha ønsket seg.

Ifølge Raja ville en strammere lov – et forbud uten aldersgrense; et totalforbud – ha grepet inn i menneskerettighetene på uforholdsmessig vis. Dette var ifølge den daværende kultur- og likestillingsministeren ikke bare basert på synsing; det var vurderingen til Justisdepartementets Lovavdeling. Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) under Raja fastslo derfor at et totalforbud ville vært ulovlig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS