Når kjønn blir det eneste som teller

Filmpolitikken er spydspissen for en ekstrem kvoteringstankegang. Anette Trettebergstuen forlanger at halvparten av norske filmer lages av kvinner.  

Publisert Sist oppdatert

Halvparten av filmene her i landet må lages av kvinner – uansett. Alt annet er bare tull, sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen til Aftenposten.

Martin Luther Kings ønsket om at vi skal dømmes etter vår karakter, ikke hudfarge eller annet ytre, er erstattet med forskjellsbehandling basert på at du er totalt definert av din medfødte identitet, i dette tilfellet kjønn. Du er kvinnelig filmskaper, med vekt på kvinnelig.

Stortinget vedtok allerede i 2007 et mål om at 40 prosent av nøkkelrollene i norsk filmbransje skulle være besatt av kvinner. I fjor var 34,8 prosent av regissører, manusforfattere og produsenter bak norske kinofilmer kvinner. I dag praktiseres en kvotering slik at dersom to prosjekter konkurrerer om de samme midlene i en tilskuddsrunde, så vinner det med høyest kvinneandel. NIF sitter på pengesekken, og Trettebergstuen åpner for å dele tilskuddspotten i to, en til menn og en til kvinner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS