KULTUR

Lørdag 11. mai braker det løs med den store finalen i Eurovision Song Contest i Malmø. Før det skal det skrelles av noen deltagere i to delfinaler. Minerva har gjennomgått samtlige lands bidrag til årets konkurranse.

En upolitisk anmeldelse av bidragene til Eurovision 2024

Det europeiske publikum vil politisere Eurovision. Minerva gjør et forsøk på å dømme bidragene utelukkende på musikalsk kvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Skal vi dømme ut fra bettingselskapene, er det Sveits som kommer til å stikke av med seieren i Malmø (grøss). Det kan være ulike motivasjoner og tanker bak hvordan folk vedder i forkant av Eurovision, men oddsene har vist seg å stemme når det kommer til å utrope vinneren, i fire av de siste fem finalene har markedet truffet blink (den overraskende seieren til italienske Måneskin i 2021 er det store unntaket). Når det gjelder rangeringer nedover på listen, er det et mer rotete bilde.

Det går mye politikk i Eurovision. Fra Hellas og Kypros som utveksler 12-poengere, til Storbritannia som ofte får sin brexit-straff fra forsmådde kontinental-europeere (noe som vil være trist i år, når britene sender et solid bidrag). Tydeligst var kanskje politiseringen i 2014, da det russiske bidraget til Tolmachevy-søstrene lett kunne tolkes som støtte til annekteringen av Krym, og det ukrainske bidraget til Yaremchuk «Tick Tock» kunne også leses inn i den samme situasjonen. I 2009 trakk Georgia seg fra konkurransen med låten «We Don’t Wanna Put In», som var en ikke spesielt diskret kritikk av den daværende russiske statsministeren et snaut år etter krigen mot Russland i Sør-Ossetia. men trakk seg ut av det årets konkurranse. Russland er, som kjent, nå utestengt fra konkurransen. 

Politikken i år går på hvorvidt man skal la Israel delta (med det som – spoiler alert – musikalsk sett er den sterkeste låten i årets tevling). Årsaken er så klart den pågående krigen i Gaza som har skapt krav om utestengelse og boikott. NRKs anmeldere nekter å anmelde så lenge Israel deltar.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS