BØKER

Anledning til selvransakelse for venstresiden

Torkel Brekkes bok gir venstresiden et godt utgangspunkt for et oppgjør med egen antisemittiske fortid. Dessverre ser det ut til å friste mer å krangle med Brekke om detaljer.

Publisert

I september i fjor ble det avholdt et seminar på HL-senteret i regi av Den norske kirke. Temaet var kirkens selvransakelse i møte med jødene. Anledningen var at et utvalg arbeider med å granske kirkens forhold til jødene. I kirken jobbes det grundig med et nødvendig oppgjør med antisemittisme og antijødiske holdninger. Antagelig er det enklere som en historisk øvelse enn et oppgjør med nåtidige holdninger, fordi seminaret endte med at dialogen mellom kirken og Det mosaiske trossamfunn (DMT) nådde et nullpunkt. På slutten av seminaret uttalte nå avgåtte fagdirektør Berit Hagen Agøy at anklager om antisemittisme kan bli et hinder for å kritisere Israel (Vårt land, 6.10.2022).

Israel-kritikk til besvær

Dette er ikke første gang kirkens engasjement for Palestina har provosert DMT. Tidligere Hamar-biskop Solveig Fiske har måttet beklage for å ha sammenlignet Israel-Palestina-konflikten med nazistenes okkupasjon av Norge (VL 05.06.2021), Oslo-Biskop Kari Veiteberg har på sin Facebook-side oppfordret til boikott, deinvesteringer og sanksjoner mot Israel. Disse eksemplene kunne gått rett inn i Torkel Brekkes oppgjør med venstresidens forhold til Israel i den nye boken Ingen er uskyldig. Det har i lengre tid vært hevdet at kirken har dreid mot venstre, og om det er noe kirken og venstresiden har til felles, er det Israel-kritikken.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS