NYHET

Vinranker i Piemonte
Vinranker i Piemonte

Moderne slaver: dagarbeidere i det italienske landbruket

Selv om de oppfyller en samfunnskritisk rolle, utsettes dagarbeidere i Italia for elendige kår. Nå prøver en ny bevegelse å skape et alternativ til dagens italienske landbruk der både miljø og arbeidere respekteres.

Publisert

I slutten av november ble tre ansvarlige for et landsbrukskooperativ i Verona-provinsen arrestert, anklaget for utbytting av marokkanske arbeidere. Marokkanerne var blitt tvunget til å arbeide opptil 12 timer om dagen for luselønn for ulike bedrifter i Veneto-regionen, og bodde i kummerlige skur uten innlagt elektrisitet.

Kun få dager tidligere, ble ti italienere i områdene rundt Taranto og Brindisi anklaget for å ha drevet med «caporalato», en ulovlig form for rekruttering og organisering av arbeidskraft spesielt brukt i landbruket. De ti anklagede skal ettersigende har organisert ulovlige dagarbeidere til arbeid i landbruket i Puglia og Basilicata-regionene for tre euro i timen, svart – uten noen form for sykeforsikring.

Samtidig, i Trani, også det i Puglia, startet rettssaken mot den daglige lederen i landbruksbedriften hvor Paola Clemente hadde jobbet. Clemente var en italiensk dagarbeider som døde av utmattelse sommeren 2015. Hun fikk infarkt mens hun var ute i blant vinrankene på gården der hun var satt til jobbe for få euro i timen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS