Støres trøst

Arbeiderpartiet kan håpe at historien gjentar seg, og at partiet gjør det klart bedre enn meningsmålingene tilsier.

Publisert Sist oppdatert

Et påfallende trekk ved alle de siste fire valgene i Norge, er at Arbeiderpartiet har skåret vesentlig bedre enn de siste meningsmålingene tilsier – fra 1,1 prosentpoeng til 2,3 prosentpoeng høyere enn gjennomsnittet på disse. Dersom målingene holder seg på dagens nivå, og det samme skjer igjen, kan det som nå ser ut til å bli et riktig dårlig valg, og en knapp seier til venstresiden, ende litt bedre.

For det er ikke bare AP som undervurderes, men også Senterpartiet – fra bittelitt til ganske mye i 2015. På den annen siden pleier SV pleier å gjøre det dårligere enn målingene sier – nesten ett prosentpoeng i tre av de fire siste valgene.

Rødt taper relativt sett enda mer enn SV. Men i år er det mulig at vi får et annet utfall, siden argumentet om at Rødt uansett ikke ville nå sperregrensen, og mange derfor ville hjelpe SV, svekkes dersom Rødt holder seg godt over 3 prosent, som nå. På den annen side har målingene jevnt over også overvurdert partiet i Oslo og Hordaland, der de ifølge disse målingene ofte har hatt gode sjanser til mandat.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS