SPALTIST

Danmarks utlendings- og integreringsminister Mattias Tesfaye og utviklingsminister Flemming Møller Mortensen inngikk i mai 2021 en intensjonsavtale om et asylsenter i Rwanda med statsråd Manasseh Nshuti. Bør Norge vurdere asylmottak i tredjeland?

Asylmottak i trygge tredjeland?

Danmark blåser nytt liv i et gammelt forslag: Flyktninger bør gis beskyttelse i et trygt tredjeland fremfor å få beskyttelse i Danmark. Norge bør vurdere å bli med på samme linje.

Publisert

I 2021 var over 80 millioner mennesker i verden på flukt. På et par måneder kan vi legge til ytterligere ti millioner ukrainere på flukt fra Putins unødvendige angrepskrig. Flere mennesker er på flukt i dag enn på noe tidspunkt etter andre verdenskrig. De fleste er internt fordrevne, som betyr at de er på flukt i eget land.

Det er overveldende at en så stor andel av verdens befolkning er på flukt. I altfor stor grad handler den norske flyktningdebatten om hva vi skal gjøre i Norge for å hjelpe flyktninger og hvor mange vi skal ta imot. Mer underordnet i debatten er hvordan vi kan hjelpe flest mulig.

Norge har en forpliktelse til å hjelpe mennesker på flukt. Det skal vi gjøre ved å ta imot flyktninger til Norge og hjelpe i nærområdene. Men i møte med et stadig økende antall mennesker på flukt har vi et ansvar for å tenke nytt. Danmark har børstet støv av et forslag om å gi beskyttelse til flyktninger i trygge tredjeland. Dette er et forslag også Høyre har i sitt program. Forslaget har noen dilemmaer og utfordringer som vi bør forsøke å finne løsninger på.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS