SPALTIST

Eskaleringen kommer

Europas demokratier må være forberedt på de fleste metoder en fiende kan gripe til i en hybrid krigføring.

Publisert

Etter Ukrainas raske gjenvinning av okkuperte områder i nord-øst og syd mot Kherson ble det farseaktige ved innlemmelsen av de fire ukrainske oblastene (fylkene) desto tydeligere. En ulovlig og ikke anerkjent folkeavstemning i oblastene skulle etablere et slags rettslig grunnlag for den underlige innbilning at krigen som Russland har ført på den angrepne nabostatens territorium, med dette trekket skulle være en del av angrepsstaten. Dette skulle så i sin tur begrunne at Russland kunne ta alle våpen i bruk, i det som med et pennestrøk skulle være gått fra å være en angrepskrig i et annet land, en begrenset – «spesialoperasjon» – til en forsvarskrig av eget land.

Denne farsen er så overspilt at det har gjort begrenset inntrykk på tilskuerne. Ikke bare i Vesten eller resten av verden; heller ikke det gjennommanipulerte russiske hjemmepublikum som var euforiske da Krym ble annektert, uttrykte noen særlig entusiasme. Litt uventet var NRK mer imponert: Kanalens utsendte reporter kunne melde at det nå ville bli vanskeligere for Ukraina å få disse områdene tilbake.

Derimot har en del av dem som kommenterer krigen, ment at veien til atomvåpenbruk er blitt kortere når Russland hevder at de fire oblastene nå er en del av Russland, og dermed kommer under doktrinen om selvforsvar med alle midler – herunder kjernevåpen. Det er fullt mulig å dele denne bekymringen. Ikke fordi man anerkjenner Russlands ulovlige innlemmelse, men fordi Putin-regimet kan bruke sin bisarre teaterforestilling som påskudd for å implisere atomvåpen i et eskaleringsscenario.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS